INGREDIENCE: 50 g másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 180 ml mléka, 300 g poloh. mouky, 1/2 kypřícího prášku, špetka soli, 250 g borůvek, slunečnicový olej na vymazání formy, 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučky na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přimícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec vyšleháme bílky dotuha spolu se špetkou soli. Bílkový sníh opatrně vmícháme do těsta. Kulatou zapékací mísu s vyvýšeným okrajem vymažeme slunečnicovým olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Potom do ní nalijeme těsto, na které nasypeme borůvky. Bublaninu dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 25 minut. Podáváme nejlépe se šlehačkou.