POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Šest zatvrdlých žemlí se nakrájí na drobné kostky, polovice se navlhčí mlékem, druhá se osmaží na másle nebo sádle. Mezitím se dobře umíchá ½ l mouky se 2 žloutky a 2 celými vejci, přidá se máčená žemle, osolí a nechá odpočinout. Krátce před vařením se vmíchá osmažená žemle. Ubrousek se vymaže máslem, položí na hlubokou misku, těsto se do něj vloží, ubrousek volně sváže a pověsí do hrnce s vařící osolenou vodou na držadlo naběračky. Vaří se asi ¾ hodiny. Vyklopí se na prkénko, nití rozkrájí, urovná na mísu, posype osmaženou houskou, polije máslem a podává se k černé rybě, zvěřině nebo jiné omáčce. Též samostatný s rajskou omáčkou nebo koprovou omáčkou nebo s rozředěnými povidly je výtečný. 2. Do 1/3 l mouky se zamíchá 1/3 l mléka se 3 žloutky, 1 vejcem a 2 lžícemi mléka navíc, dobře se to vypracuje, osolí, přidají 4 krájené žemle, na 2 lžících omastku osmažené, opět dobře promíchá, nechá asi hodinu odpočinout. Vaří se pak v ubrousku jako předešlý.