xkuchtik.cz

 

HRÁCH (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný, opraný a v jiné čisté vodě aspoň 12 hodin máčený hrách se dá vařit ve vodě, v níž máčel. Je-li voda tvrdá, přidá se trochu jedlé sody. Vody se nechá jen asi na tři prsty a vyvařená se dolévá, vaří se pod dobře přilehající pokličkou a mezi vařením občas protřese, aby stejnoměrně změkl. Vařivost hrachu je nestejná, obyčejně takto máčený je měkký za 1 ½ hodiny. Když je téměř měkký, osolí se, protřese pod pokličkou a nechá na kraji plotny dojít, aby nezbylo na něm vody a též aby se nepřipálil. Přebytečná voda se slije a použije se zbylým hrachem na polévku. Mastí sádlem se škvarky nebo cibulkou a podává se k tučnému uzenému masu s kyselou okurkou nebo zelným salátem. Též k tučnému vepřovému masu hodí se dobře hrách, zvláště míchaný s vařenými kroupami, známý z lidové kuchyně pod názvem „ Kočičí svatba“.

 


Vloženo:23. 8. 2009  
http://www.xkuchtik.cz