POSTUP PÍPRAVY: Jemně mleté hovězí maso se osolí, opepří, dle potřeby přidá ve vodě máčené a vymačkané housky, něco strouhané cibule, drobně krájená slanina a trocha vody. Dobře se to promíchá, udělají nepříliš silné bochánky, opekou po obou stranách na omastku, pak dají dusit na osmaženou cibulku asi ¼ hodiny. Mastnota na pánvičce, v níž se opékali, se zaleje vodou, povaří a bifteky se podlévají. Hotové se vyndají na mísu, šťáva se zapráší moukou, podleje, nechá povařit, dle potřeby přisolí a vleje na bifteky. Může se přidat do omáčky něco rajského protlaku. Podávají se s bramborovou kaší nebo zeleninou. Též se může šťáva zalít kyselou smetanou, rozkvedlanou se lžičkou mouky a podávat je pak s brambory, knedlíkem nebo makarony.