xkuchtik.cz

 

TAŽENÝ JABLKOVÝ ZÁVIN (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Aby závin dobře táhl a netrhal se, udělá se těsto z 250 g hladké mouky, asi 20 g másla a hrnečku vlažné vody, špetky soli bez vajíčka. Těsto má být vláčné, ne tuhé jako na nudle. Vytlouká a vypracovává se na vále nejméně 20 minut, až je tak pružné, že se důlek do něj udělaný ihned vyrovná. Čím déle se zpracovává, tím lépe se těsto táhne. Bochánek se přikryje na vále rozehřátým hrnkem, který se několikrát vymění a nechá hodinu odpočinout. Na pomoučněném ubruse na stole se těsto napřed rozválí a pak opatrně stejnoměrně kolem vytahuje, až je tenké jako papír. Okraje závinu se odstřihnou, později se uhněte knedlík, uvaří a použije na knedlíčky dle předpisu v polévkách. Závin se pokropí máslem, poklade na kolečka strouhanými jablky, sype cukrem a osmaženou houskou. Též se mohou dát hrozinky. Poté se pozvedne ubrus na jedné straně a tak se závin sbalí, dá na vymazaný plech, potře ještě máslem, do zlatova upeče a posype cukrem.

 


Vloženo:25. 9. 2009  
http://www.xkuchtik.cz