INGREDIENCE: 4 lilky, 4 stroužky česneku, 2 housky, 4 vejce, trochu mléka, 2 cibule, sůl, 200 g sýra, bylinky (petrželku, nasekané mladé kopřivy, dobromysl), olivový olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Lilky omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabané půlky i pokrájenou vydlabanou hmotu prosolíme a chvilku necháme ležet, aby lilky pustily vodu. Osušíme a naplníme nádivkou.
Nádivka: Na cibulku zpěněnou na olivovém oleji dáme podusit krátce pokrájené drobné kousky vydlabaného lilku. Necháme zchladnout. Nakrájenou housku zvlhčíme mlékem, přidáme utřený česnek, nasekané bylinky, rozdrobíme 1/2 sýru Niva, spojíme rozšlehaným vajíčkem a osolíme. Pekáček trochu polijeme olivovým olejem, vložíme naplněné půlky lilků a nakonec bohatě posypeme sýrem. Zapékáme při 180°C cca 3/4 hodiny.