NGREDIENCE: 750 g hovězí maso - kližka nebo přední, 500 g cibule, sádlo nebo olej, rajský protlak nebo kečup, mletá sladká paprika, majoránka, hladká mouka, 2 brambory, 6 stroužku česneku, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť. Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou. Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu, aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. A zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu. Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno brambory a dáme do guláše, vaříme ještě půl hodiny. Brambory se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Na konci vaření přidáme prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou. Podáváme knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.