xkuchtik.cz
HOLOUBATA NA DIVOKO (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají v celku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se do měkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zaleje polévkou, přidá se citronová šťáva, cukr a lžička dobré rybízové marmelády, též trocha červeného vína. Půlky holoubat se v tom nechají přejít varem, pak vyndají na mísu a omáčka s na ně procedí. Podávají se s noky.
2. Slanina nakrájí se n kostky (na 4 holoubata 100 g), dá se n kastrol vyškvařit a škvarečky se vyberou. Do ní se přidá hrst postrouhaného perníku a nechá se osmažit. Na půlky rozkrájená osolená holoubata se vloží do toho, pokapou se citronovou šťávou a nechají se zvolna dusit. V jiné nádobě s na 40 g másla odusí všechna kořenová zelenina a koření, zaleje se vodou a vaří. Holoubata se pak touto vodou podlévají. Když změkla, vyndají se, do šťávy se dá trochu tmavé jíšky, citronové kůry, lžíce marmelády, kousek bílého a trochu páleného cukru, též trocha octa. Omáčka se povaří a přecedí na holoubata. Podává se k nim máslové těsto, knedlíky nebo bramborové krokety. Mohou se tak upravit i mladší holubi. Staří holuby jsou nejlepší na polévku.
Vloženo:3. 11. 2009
http://www.xkuchtik.cz