INGREDIENCE: 1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny), porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná třílitrová láhev), 1,5 l vody, 0,5 l octa, 400-500 g cibule, asi 20 špekáčků, 8 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžíce moučkového cukru a 1/2 feferonky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, přidáme další koření a zalijeme vlažným nálevem. Necháme zrát v chladnu nejméně 14 dní.