INGREDIENCE: 150 g hladké mouky, 100 g tuku, 30 g moučkového cukru, 50 g lískových oříšků, 1 žloutek, citronová kůra, práškový a vanilkový cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku a cukr prosejeme na vále. K prosetým surovinám přidáme mleté ořechy. V hromádce vytvoříme důlek, do kterého dáme změklé máslo a vypracujeme z této směsi těsto (ručně, zpočátku prsty, pak dlaní). Těsto necháme vychladit v chladničce - nejméně dvě hodiny, ale nejlépe přes noc. Ze ztuhlého těsta odlamujeme kousky a mezi dlaněmi vyválíme rychle rohlíček o průměru 7 mm, aby nám těsto nestačilo změknout. Plech nevymazáváme, ideální je použití pečícího papíru. Vanilkové rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Vanilkové rohlíčky pečeme při 160°C dozlatova. Po upečení ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.