INGREDIENCE: 1 kachna, 50 g soli, 30 g pepře, 1 hrst tymiánu, 2 špetky kmínu, 300 ml červeného vína, 200 ml vody, 100 g medu.
Dušené červené zelí: 1 malá hlávka červeného zelí, 100 g cibule, 200 g jablek, 50 g sušených švestek, 50 ml octa, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce sádla, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem, tymiánem a kmínem a přelijeme medem, vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet. Vložíme do trouby a pečeme na 200°C 20 minut, přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165°C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.
Dušené červené zelí: Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat, přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Podáváme s bramborovým knedlíkem.