INGREDIENCE: 1/2 kg hladké mouky, 1/2 Hery, 10 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 25 g kvasnic, rovnou lžičku soli, citronová kůra, 1/2 vanilkového cukru, cca 1/4 l mléka.
Tvarohová nádivka: Tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, trocha rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme ďůlek - do něj rozdrobíme droždí, vlažné mléko a dáme trošku cukru. Necháme vzejít kvásek. Přidáme rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme pečlivě hladké těsto (dokud nedělá bubliny). Pak z těsta uděláme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout. Na pomoučněném vále se z těsta vyválí placka a rádýlkem jí rozdělíme na obdélníky cca 8x8 cm a do každého obdélníku vložíme náplň dle libosti (povidlová, tvarohová, maková apod.). Kraje obdélníčků spojíme a vytvoříme bochánky (zkontrolujeme zda náplň někde neleze ven). Spojenou částí položíme do vymazaného pekáče vedle sebe a necháme ještě cca 20 minut dokynout. Povrch buchet i prostory mezi nimi potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct - v předehřáté troubě při 180 °C.