POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Mohou se dělat z vychladlých vařených brambor nebo z čerstvě vařených teplých. Studené brambory, obyčejně od předešlého dne, je dobře již večer postrouhat, nechat načechrané vyvětrat a druhého dne použít na knedlíky. Čerstvě vařené brambory se horké oloupají a rozmačkají na vále válečkem nebo umelou masovým strojkem. Na 1 kg brambor postrouhaných na vále dají se do důlku 2 vejce, 4 lžíce krupičky, sůl a tolik mouky, kolik je třeba na tuhé těsto. Po zamíchání vajec nožem vypracuje se těsto rukama, pak přidají 2 pokrájené, a na omastku osmažené žemle, jež se stejnoměrně do těsta vpracují. Utvoří se velké podlouhlé knedlíky, hned se házejí do vařící vody a vaří ½ hodiny. Mezi vařením se obrátí. Těsto se nechává odpočinout, poněvadž by zřídlo. Vařené knedlíky se vyndají na prkénko, nechají chvilku oschnout, krájejí na řezy, sypou osmaženou houskou a mastí máslem nebo sádlem. Podávají se k huse se zelím, k vepřové pečeni, uzenému masu nebo ke s víčkové na šťávě i se smetanou nebo maštěné s cibulkou a kyselím zelím.