xkuchtik.cz

 

KROUPOVÁ POLÉVKA (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na přebrané a omyté kroupy se dá lžíce másla a chvilku se podusí, pak podlejí naběračkou vody, osolí a buď v troubě, nebo na kraji plotny se zvolna pod pokličkou dovaří.
2. Drobné krupky (perlové) se v několikeré vodě operou, pro osobu počítá se asi ½ lžíce, zalejí se vlažnou vodou a nechají pod pokličkou na kraji plotny zvolna vařit. Mezitím se uvaří polévka z kostí se zeleninou, když jsou kroupy měkké dají se do procezené polévky, zasmaží světlou jíškou a vaří zvolna ještě asi ½ hodiny. Na kastrolku udusí se hříbky, v letě čerstvé, v zimě sušené (předem na močené) a přidají se do polévky na talířích.

 


Vloženo:23. 2. 2010  
http://www.xkuchtik.cz