xkuchtik.cz

 

BRAMBOROVÝ ZÁVIN S UZENÝM MASEM (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: 12 větších bramborů se uvaří, oloupe a prolisuje mačkadlem nebo pomele na masovém strojku, dají se na vál, přidá se 2 vejce, 2 lžíce mléka, osolí a dá tolik mouky, ab vzniklo těsto jako na nudle. Může se dát i něco jemné krupice. Vypracované těsto se rozválí na pomoučněném ubrousku asi na malíček silné, pokropí omastkem, osype sekaným uzeným masem nebo pomaže nádivkou z umletého uzeného, odušeného na sádle s osmaženou cibulkou a podlitého trochou polévky nebo vody. Sbalí se jako jablkový závin, stočí do kotouče, zaváže do mokrého ubrousku, uzlem se prostrčí naběračka, závin pověsí do hrnce s vařící vodou a vaří ¾ hodiny. Není-li závin příliš dlouhý, obalí nestočený ubrouskem, který se na obou koncích zaváže a dá do hlubokého delšího pekáče. Uvařený se krájí na silnější kolečka, posype osmaženou houskou a mastí máslem. Nebo se mastí na sádlem osmaženou cibulkou a podává s českým kyselým zelím.

 


Vloženo:1. 3. 2010  
http://www.xkuchtik.cz