POVIDLOVÁ
POSTUP PŘÍPRAVY: Do povidel se přidá dl potřeby cukru, citronová kůra, lžička rumu, a teplou vodou se rozředí.
MAKOVÁ
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 120 g máku se umele, vsype do ¼ l mléka, osladí se cukrem a lžící medu, přidá se citronová kůra, něco strouhaného perníku, dle chuti též trochu skořice a 1 tlučený hřebíček. Mák se povaří na plotně, při čemž se míchá, aby se nepřipálil, nebo se upeče pod poklicí v troubě. Mali být zvláště jemný, vyndá se na mísu a dřevěnou paličkou utře. Může se též přidat dle libosti mletých ořechů.
TVAROHOVÁ
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g tvarohu se postrouhá nebo na masovém strojku umele. Poté se přidá 1 žlutek, 2 lžíce rozpuštěného másla, dle chuti cukru, citronová kůra, špetka soli a dobře se umíchá. Je-li tvaroh řídký, zhustí se lžící jemné krupice. K mazání na velké koláče se dělá tvaroh řidší a přidá se z bílků sníh.
JABLKOVÁ
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná jaderníku zbavená jablka se dají do rozvařeného cukru dusit, až se rozvaří na kaši, přidá se k nim kousek skořice, která se pak vynadá. Nebo se jablka oloupají, a na struhadle postrouhají, osladí a za syrova se jimi plní koláče a buchtičky.
HRUŠKOVÁ
POSTUP PŘÍ PRAVY: Sušené hrušky se den před pečením uvaří, vychladlé očistí od stopek a okvětí, rozemelou na masovém strojku, okoření tlučeným hřebíčkem a jsou-li li hrušky příliš sladké, přidá se trochu kyselých povidel. Je výtečná k mazání na velké koláče. Sype se perníkem, nebo máslovou drobenkou.