POSTUP PŘÍPRAVY: 300 g hovězího masa se osolí a udusí na omastku s nakrájeným celerem, mrkví, petrželí, celým pepřem, tymiánem, bobkovým listem, novým kořením a citronovou kůrou, ne zcela do měkka. Podlévá se tak, aby zbyla dobrá 1/8 l šťávy. Namočí se do ní 2 zatvrdlé rozkrájené žemle. Maso i se zeleninou po odstranění koření se umele na strojku, přidá vymačkaná žemle a vše ještě třikrát na strojku přemele. Poté se přidá do kašoviny všecka zbylá šťáva a dobře vidličkou rozšlehané vejce, dle potřeby se přisolí, přidá trochu zázvoru, rozemnuté majoránky, strouhané cibule a utřeného česneku. Vše se dobře promíchá a bylo-li maso zcela libové, přidá se kousek tuku nebo rozškvařené slaniny. Kašovina má být vláčná, může se přidat případně trochu vody nebo plévky. Dá se do vymazaného vyššího hrnku a vaří v páře dobře přikrytá jako každá paštika buď na plotně, nebo v troubě asi hodinu. I v troubě se postaví hrnek do kastrolu s vařící vodou, která se dle potřeby dolévá. Když se odchlípne trochu od stěn hrnku, je hotová. Nechá se stát ve vodě do vychladnutí. Maže se na chleba nebo podává nakrájená s kyselou okurkou a rajskými jablíčky. Rozleželá v chladnu získá na chuti.