xkuchtik.cz

 

VÝBORNÁ SVÍČKOVÁ

Od Evy z Olomouce

 

INGREDIENCE: Hovězí maso (zadní), špek, sůl, pepř, nové koření celé, pepř celý, jalovec celý (nemusí být), bobkový list, máslo, ocet, vývar, mrkev, petržel, celer, cibule, kysaná smetana, šlehačka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku, obložíme zbylým špekem, cibulí, zeleninou, kořením. Do rozpuštěného másla přidáme trochu octa a nalijeme na maso. Necháme odležet do druhého dne. Maso zprudka opečeme na másle, aby se zatáhlo, vrátíme do pekáčku se zeleninou a dáme péct, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Vývaru by mělo být v pekáčku hodně, aby nám stačil na omáčku a nemuselo se přidávat. Až je maso měkké, dáme ho stranou a nalijeme přes cedník šťávu do kastrůlku. Ze zeleniny vybereme koření a propasírujeme do kastrůlku s vývarem. To, co se nepodaří propasírovat (cibule, špek) rozmixujeme. Povaříme, přidáme zakysanou smetanu, šlehačku, zamícháme a podle potřeby dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

 


Vloženo:10. 4. 2010  
http://www.xkuchtik.cz