xkuchtik.cz

 

VÁNOČNÍ PERNÍČKY (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g cukru, 3 celá vejce se tře v horké vodní lázni (voda musí vřít) až počne houstnout. Odstaví se, ještě chvíli míchá, až trochu prochladne, přidá se mletá skořice, hřebíček, citronová kůra, 2 lžíce tekutého medu, 80 g rozpuštěného másla, ½ kávové lžičky jedlé sody a tolik hladké mouky aby povstalo tuhé těsto obvyklé na perníčky. Těsto se vyválí, vypichují se tvary vhodné na vánoční stromek, lépe menší, pomazují  před pečením rozšlehaným vejcem. Upečené zdobí se barevným ledem, který se nejlépe nastřikuje kornoutkem.
Led: 1 bílek se tře se 70 g cukru do zhoustnutí, trocha nechá na bílo, trocha se obarví na růžovo nebo jinou barvou, jaké potravinářské barvivo máme. Perníčky jsou velmi jemné a pěkně se vyjímají barevně ozdobené na vánočním stromku.

 


Vloženo:8. 12. 2014  
http://www.xkuchtik.cz