xkuchtik.cz
ŠTĚDROVEČERNÍ RYBÍ POLÉVKA (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)
Na Štědrovečerní stůl !!
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve se vaří všechna zelenina, pokrájená na plátky (hojně mrkve, celeru, petržele a méně cibule) asi ve 2 ½ l vody hodinu. Očištěná a rozseknutá rybí hlava dá se dusit na másle zároveň s hrstí zelné petrželky. Dusí se až do hněda. Poté se podleje částí (ne mnoho) vody ze zeleniny
a nechá se asi 1/4 hodiny povařit. Potom se přecedí na hustém sítě do připravené nádoby. To co zůstalo na sítě, dá se opět na máslo podusit. To se opakuje tak dlouho, pokud stačí voda ze zeleniny. Dále se dají do menší nádoby jikry, játra, mlíčí a vaří se v nevelkém množství neslané vody asi ½ hodiny. Přidá se pak k ostatní ocezené polévce. Do jiného kastrolku nastrouhají se 2 prostřední mrkve a zároveň s posekanou zelenou petrželkou se za častého míchání na másle dusí. Pak podleje trochou vody, povaří a přecedí do polévky. Polévka se nechá stále vařit. Přidá se bledě žlutá jíška z másla a polévka se jí zapráší. Když se dobře povařila, přidají se nudle (ale nemusí) a špetka pepře.
Vloženo:22. 12. 2014
http://www.xkuchtik.cz