xkuchtik.cz
PEČENÝ KROCAN S NÁDIVKOU (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)
Silvestrovské Menu !!
POSTUP PŘÍPRAVY: Odleženému a nasolenému krocanu se podebere kůže na horní části prsíčeka naplní nádivkou. Zašije se a dolní část prsíček stehna se protáhnou slaninou. Upraví se a zaváže motouzem. V hlubokém pekáči se rozpálí máslo a sádlo, celkem asi 150 g, krocan se dá do pekáče a malou naběračkou tímto rozpáleným tukem po všech stranách poleje, poté se pod něj dají dvě silnější špejle nebo mřížka, položí se prsíčky dolů a mladý dá hned péci do trouby, starší se raději asi hodinu dusí podlitý vodou pod těsnou poklicí na plotně. Pak se dá do trouby, mezi pečení se podlévá a potírá máslem. Když vrchem zčervená, obrátí se a peče se takto asi celkem 3 hodiny. Do měkka pečený krocan se vyndá na prkénko, rozkrájí a uloží do šťávy, která se mezitím zaprášila trochou mouky, zalila polévkou a nechala povařit. Podává se s rýží a kompotem.
Nádivka: 1. 100 g másla se utře se 2 žloutky, asi na půl kávové lžičky soli, přidá se1 celé vejce, zelená petrželka, asi 250 g žemlí navlečených mlékem, ze 2 bílků sníh a dle potřeby ještě strouhané housky. Do nádivky může se dát několik celých spařených, oloupaných nebo v mléce uvařených a umletých kaštanů. Též se mohou přidat umletá játra z krocana a osmažená cibulka.
2. Játra z krocana, asi 500 g studené telecí pečeně, cibulka, 3 sardele bez kostí se umele, přidá se zelená petrželka, asi 50 g naškrábané slaniny a vše se na másle podusí. Když to vychladne, přimíchají
se 2 vejce, 2 strouhané, v mléce máčené a vymačkané žemle, dle chuti i lžička sekaných kaparů a dle potřeby se přisolí.
3. Utře se asi 100 g másla, 3 celá vejce, asi 400 g mletého vepřového masa, 100 g strouhané housky, máčené v bílém víně a asi 400 g oloupaných, spařených v mléce uvařených umletých kaštanů. Dle potřeby se přisolí.
Vloženo:28. 12. 2011
http://www.xkuchtik.cz