xkuchtik.cz
BŮČKOVÉ KULIČKY
INGREDIENCE: 250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka, 2 střední vařené studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory, 1 vejce, 2 lžičky zázvoru, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky vegety, špetka soli, malá špetička kypřícího prášku do pečiva, asi 0,5-1 dl vody (kolik si maso vezme), tuk na smažení, 2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku, 1 špetička suchých rozdrcených chilli papriček.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vejce rozšlehané v hrníčku vidličkou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlépe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi (která se poněkud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi raději častěji pohybujeme). Díky bramborům a prášku jsou kuličky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.
Pro zpestření můžeme přidat do masy lžíci nasekaného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu Solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvořit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.
Vloženo:27. 1. 2012
http://www.xkuchtik.cz