xkuchtik.cz

 

PEČENÝ SÝR (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý tvaroh se nakrájí na tenké krajíčky, dá do kamenného hrnce, osolí, okmínuje a nechá přikrytý plátýnkem v teple uležet. Občas se promíchá, aby se stejnoměrně uležel. Po několika dnech se k němu přidá husté, kyselé smetany, promíchá se to, aby větší kusy se rozdrobily, ale v kaši takto vzniklé musí být dost kousků sýra. Kamenný pekáč se vymaže máslem, vysype housku, kaše se do něj vlije a v troubě zvolna peče, až je na povrchu pěkná červená kůrka. Může se dát též do pece po chlebě. Upečený se nechá v pekáči vychladnout a pak vždy podle potřeby se ukrajuje. Vydrží chutný tak 4 týdny. Kdo jej chce mít ostřejší, poleje tvaroh, před uležením pivem.

 


Vloženo:27. 1. 2012  
http://www.xkuchtik.cz