INGREDIENCE: 6 plátků z libového vepřového bůčku, lžíce sádla, cibule, 100g žampionů, sůl, 20g sladké mleté papriky, 200g leča nebo 200g čerstvých zelených paprik a 200 g čerstvých rajčat, 2 d1 sladké smetany, 100g sterilovaných okurek, lžíce hladké mouky, mletý pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa o váze 150 g paličkou naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém sádle po obou stranách opečeme a naskládáme do pekáčku nebo zapékací misky. Ve zbylém tuku po opečení masa osmahneme jednu na plátky nakrájenou cibuli a očištěné žampiony. Pak přidáme mletou papriku, osmahneme, přidáme lečo (nebo čerstvé papriky a rajčata). Mírně podlijeme vodou a chvíli podusíme. Takto připravenou směs přelejeme přes plátky opečeného bůčku. Přiklopíme pokličkou a asi 40 minut v troubě dusíme. Sladkou smetanu rozšleháme s moukou, opatrně vmícháme do směsi a ještě necháme zvolna dusit do měkka. Jako vhodnou přílohu podáváme bramborák nebo lokše (z vařených brambor připravené a na plotně na sucho opečené placky.