xkuchtik.cz

 

LÍVANEČKY (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 30 g másla, 3 žloutky, 20 g cukru a dobře se utře. Poté se přidá 3/8 l mléka, 280 g proseté mouky, osolí a míchá se, až je těsto dobře vypracováno. Naposled se přidá z 3 bílků sníh, ½ lžičky pečivového prášku a ihned na rozehřátém lívanečníku se lívanečky pekou. Důlečky se vymažou máslem, těsto se po lžíci do nich nalije, jsou-li na jedné straně dost opečené, obrátí se a tak se v pečení pokračuje. Urovnají se na prohřátou mělkou mísu, posypou skořicí s cukrem nebo potřou zavařeninou a na každý se dá malá lžička šlehané smetany.
II. Z 1 litru vlažného mléka se odlije asi třetina a do ostatního se rozkvedlají 2 žloutky, 2 lžíce cukru, trochu soli, zkynutý kvásek z 20 g kvasnic a tolik mouky, aby bylo tužší hladké těsto. Za stálého míchání přilije se 50 g rozpuštěného másla a to odlité mléko tak, aby bylo tístko jako a hustší kapání. Nechá se zkynout a pak pekou lívanečky, které se potírají rozředěnými slazenými povidly se lžičkou rumu a dle chuti posypou tvarohem.

 

 


Vloženo:4. 2. 2012  
http://www.xkuchtik.cz