xkuchtik.cz

 

MORAVSKÉ ZELÍ (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Hlávka zelí se očistí, zbaví košťálu, pokrájí se na nudličky, natlačí do hrnku a polije horkou vodou, přidá trochu kmínu, soli a cukru, trocha octa a dle libostí na lístky pokrájené, kysele jablko. Není však podmínkou. Mezitím se na kastrole rozpustí nakrájená slanina, osmaží se v ní hodně krájené cibule dožluta, zasype se hladkou moukou, zamíchá, maličko popraží, aby jíška zůstala bílá. Zalije se nejdříve trochou studené vody, pak trochou vody, která se scedí se zelí, a umíchá se na hustou, hladkou omáčku, která se míchá s měkkým zelím a nechá trochu povařit. Dle chuti se ještě přisolí, přisladí a přikyselí a kdo má rád zelí husté, přidá se ještě ve vodě rozkvedlané mouky, nebo postrouhaný syrový brambor a nechá povařit. Zlepšit se muž šťávou z pečeně, kterou se polije na míse. Kyselé zelí se upravujeme stejně, ovšem bez cukru a bez octa, neboť má samo o sobě nakyslou chuť.
2. Zelí připraví se na vaření jako předešlé, nedělá se však jíška. Do vařícího zelí se naleje trochu vody s rozmíchanou moukou, slanina s cibulkou se přidá, dobře zamíchá, připraví potřebná chuť a zelí je hotovo.

 


Vloženo:26. 3. 2012  
http://www.xkuchtik.cz