xkuchtik.cz

 

VELIKONOČNÍ VÁNOČKY (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Do velké mísy se dají 3 kg polohrubé mouky, 100 g zkynutých kvasnic, ¾ kg cukru, několik strouhaných hořkých mandlí, citronová kůra, anýz a sůl; 350 g čerstvého a 350 g převařeného másla nebo rostlinného tuku se rozpustí v hrnku a vlije do mouky. Do hrnku po másle se nalije asi ¼ l vlažného mléka nebo smetany, v něm rozkvedlá 6 žloutků a těsto tím zadělá. Dle potřeby se ještě přidá mléka. Těsto se v míse hodně propracuje, vyndá na vál, přidá se 100 g krájených loupaných mandlí a dle chuti hrozinek (si 250 g), ještě dobře vypracuje a nechá v míse zkynout. Poté se těsto vyndá na vál, rozdělí na 3 – díly, dle toho, jak mají být vánočky velké. Kus těsta se rozdělí na 9 dílů, které se vyválí na dlouhé válečky. Zapletou se nejdříve 4 válečky, položí na vymazaný plech, uprostřed se po délce trochu smáčknou, na ně dá pletenec ze tří dílů, opět trochu smáčkne a nahoru dají dva díly spletené. Vánočky se nechají nejméně ½ hodiny kynout, poté pomažou vejcem a zvolna asi hodinu pekou.

 


Vloženo:6. 4. 2012  
http://www.xkuchtik.cz