xkuchtik.cz

 

ZAPEČENÉ LASAGNE SE ŠPENÁTEM

 

INGREDIENCE: 300 g lasagní (asi 16 plátků), 2 lžíce olivového oleje, 3-4 stroužky drceného česneku, 1 cibule nakrájená najemno, 250 ml smetany na šlehání, 800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného
nebo čerstvého), špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl a mletý pepř, 1 lžička sušeného oregana, 100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra, (gouda, čedar, ementál), 100 g bílého jogurtu, 50 g strouhaného parmezánu, 30 g rozpuštěného másla, 200 g mozzarelly nakrájené na plátky.                      

POSTUP PŘÍPRAVY: 1.  Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plamení vaříme, až smetana zhoustne.
2. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.
3. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.
4. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.

 

 


Vloženo:22. 6. 2012  
http://www.xkuchtik.cz