xkuchtik.cz
RYZCE A HŘIBKY V OCTĚ (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Dobře omyté ryzce se vaří 5 minut ve slané vodě a vysuší na sítě. Mezitím se svaří, nové koření, kmín a sůl v octě a vychladlé nalije na ryzce, srovná ve sklenici, aby byly úplně potopeny. Láhev se uzavře pergamenovým papírem.
II. Hlavičky hříbků nebo ryzců se omyjí a dají vařit do octa, vodou dle chuti zředěného. Přidá se celý pepř, nové koření, případně kousek zázvoru kolečko cibule. Když jsou houby měkké, odstaví se a nechají do druhého dně vychladnout. Poté se plní do sklenic, zalijí octem, v němž se vařily, uzavřou a sterilují asi 10 – 15 minut při 95°C.
III. Malé a tvrdé hříbky se očistí, vhodí do vařící vody se solí a kmínem a vaří nejvýš 10 minut. Scedí se, nechají rozložené na sítě vychladnout, uloží do menších sklenic a zalijí studeným octovým nálevem, svařeným s kouskem cibule, celým pepřem, novým kořením bobkovým listem, dle chuti rozředěným svařenou vodou a osoleným. Druhého dně se ocet slije a převaří, při čemž se vyvařená pěna sebere, vychladlý se nalije na hříbky, láhve se uzavřou a ve studenu uschovají. Voda, v níž se vařily, použijeme na polévku.
Vloženo:8. 10. 2012
http://www.xkuchtik.cz