xkuchtik.cz

 

NAKLÁDANÉ ŠLAPANÉ ZELÍ (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Nádoba k nakládání zelí se vypaří vařící vodou, poté ještě jinou vodou vypláchne a vysuší. Čerstvé hlávky zelí se čistě oberou, rozkrojí na půlky nebo čtvrtky, košťály vykrojí, pak zelí v teplé místnosti jemně nakrouhá. Je důležitě, aby zelí k nakládání bylo vlažné, neboť studené, ba dokonce promrzlé pak nekvasí a nenabude dobré chuti. Dno bečky nebo nádoby se vyloží vinnými listy, dá se tam několik větviček kopru, nějaká rozkrájená cibule, pak se dá asi na dlaň vrstva zelí, posype solí smíchanou s kmínem, dobře ušlape nebo udusá palicí, opět dá nová vrstva, posolí, ušlape a tak to pokračuje, až je nádoba do ¾ plná. Během šlapání odebíráme přebytečnou šťávu, aby se zelí lépe utlačilo. Nahoru se položí čisté zelné listy, přikryje čistým plátnem, přiloží prkénka na půlměsíce říznutá a zatíží kamenem nebo se z prkének udělá hráň. Dolije se šťáva, kterou jsme odebrali tak, aby byla aspoň 10 cm nad zelím. Zelí se nechá ve vlahé místnosti, až vyhazuje nahoru pěnu. Když pěna už spadává a je cítit nakyslou vůni, sejme se kámen i prkénka, plátno se shrnuje od stran doprostřed, aby pěna do něj sebrala, pak se v teplé vodě dobře vypere, ve studené vymáchá a vyždímá. Měkké zelí s vrchu se sebere, pak plátno opět na zelí prostře, zvláště u krajů dobře přiloží, aby zelí bylo všude přikryté, nádoba uvnitř se dokola dobře otře čistým, ve studené vodě namočeným plátnem, taktéž i víko a kámen. Zelí se dá do chladné místnosti, kde však nemrzne, přikryje opět víkem a kamenem zatíží. Toto čištění se musí první dobu častěji opakovat, nejlépe vždy, když se zelí bere. Vybírat se má tak, aby bylo stále rovné a netvořily s prohlubně. Kdyby zelí vrchem osychalo, přilije se na ně trochu převařené a vychladlé slané vody.
Do zelí se může během šlapání promíchat, višňový list, křen, panenská jablíčka i krájená mrkev, kdo jak má rád. Zelí nabude pikantnější chuti.

 

 


Vloženo:8. 10. 2012  
http://www.xkuchtik.cz