INGREDIENCE: Na vánočku potřebujeme 2 těsta.
I. Těsto: 50 g droždí rozpustíme v 1/8 l vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 250 g hl. moky, přidáme kvásek, zpracujeme a dáme kynout.
II. Těsto: 250 g hl. mouky, 100 g másla, 120 g mouč. cukru, 2 celá vejce, trocha soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vykynutého těsta č. 1 zapracujeme č. 2. Přidáme 50 g rozinek, nasekaných ořechů, mandlí a kandovaného ovoce. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta pleteme vánočku takto: spodek vánočky pleteme ze 4 pruhů, druhou vrstvu z 3 pruhů a vrchní část tvoří 2 spletené pruhy. Do nich napícháme několik špejlí (aby se těsto při pečení nesneslo). Na koncích hořejší díl přitáhneme přes spodní díly vánočky a zasuneme je dospodu. Jednotlivé díly klademe přímo na vymazaný plech na sebe, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 30 minut kynout. Pečeme v mírně předehřáté troubě, když povrch trochu zrůžoví, trošku teplo zmírníme a dopečeme.