INGREDIENCE: 1 kg brambor, sklenice kysaného zelí, hrst sušených hub (i vice), 250 ml šlehačky, 2 cibule, 4 stužky česneku, olej, ocet, hl. mouka, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, ml. sladká paprika, Maggi.
POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby necháme přes noc namočené ve vodě. Cibuli a česnek necháme zpěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je do 2,5 l vody. Přidáme 8 kuliček nového koření 5 bobkových listů, sůl a přivedeme do varu. Poté přidáme pokrájené kysané zelí i s lakem a namočené houby i s vodou (můžeme přidat uzené maso nebo klobásu). Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké. Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hl. mouky a 1 1/2 lžícemi papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme, dokud polévka nepřestane pěnit. Snížíme výkon sporáku, přidáme lžičku cukru, trochu pepře, podle chuti octa, sůl a Maggi a 10 minut provaříme. Polévka má nejlepší chuť až druhý nebo třetí den.