INGREDIENCE: 1 konzerva rajského protlaku (rajské šťávy) nebo 400 g čerstvých rajčat, 80 g tuku, 80 g hl. Mouky, 1 l vývaru, 1 cibule, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, na špičku nože skořice a tymiánu, sůl, cukr, ocet, 2 plátky citrónu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Do jíšky přimícháme rajčatový protlak nebo šťávu, zalijeme vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme plátky citrónu, bobkový list, nové koření, pepř, tymián, skořici a za občasného míchání zvolna vaříme nejméně 30 minut. Je též možné přidat 20 g rozstrouhaného perníku (rumové pardubické perníčky). Provařenou omáčku včetně strouhaného perníku dochutíme solí, octem a cukrem, krátce povaříme a přecedíme hustým cedníkem.
Tato omáčka se hodí k: hovězímu masu, sekané, plněným paprikovým luskům a houskovým knedlíkem.