POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 800 g másla, nalije na ně trochu teplé vody a míchá, až se máslo rozpustí. Poté se přidají 2 vejce, si 300 g hrubé mouky, osolí, zadělá tuhé těsto, dobře vypracuje a dělají se knedlíky. Házejí se do vařící slané vody, hned vařečkou ode dna pohnou a vaří asi 10 minut. Sypou se tvarohem nebo houskou a polijí horkým máslem.
II. Utře se 50 g másla, 50 g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, trochu strouhané housky a soli. K tomu se dá asi 500 g mouky a mléka tolik, aby z toho bylo tužší těsto, jež se dobře vypracuje. Poté se rozválí, nakrájí na pruhy a z těch na čtverhranky, do každého zabalí se švestka a zakulatí. Zavářejí se do slané vařící vody, měchačkou ode dna pozdvihnou a za ¼ hodiny dírkovanou lžící vyberou. Sypou se strouhanou smaženou houskou, perníkem nebo tvarohem a mastí horkým máslem.