xkuchtik.cz

 

KŘEHKÉ VÁNOČNÍ KOLÁČKY (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 300 g hladké mouky, 160 g másla, 160 g cukru a 2 lžíce rumu se vypracuje v těsto. Tence se vyválí, vykrajují kolečka a dají péci do mírně vyhřáté trouby. Vychladlé koláčky se po dvou spojují nádivkou, polévají čokoládovou polevou a doprostřed se dá vždy ¼ nebo ½ ořechu, nebo se ozdobí jak netopír.
Nádivka: 200 g másla se tře s 200 g cukru, přimíchá se 100 g čokolády nebo 50 g kakaa a 160 g mletých ořechů.
Poleva: Dá se vařit 150 g cukru se 6 lžícemi vody, až se cukr táhne. Do trouby se dají změknout 3 tabulky čokolády, poté se dobře čokoláda rozetře a přidá se 30 g másla. Vařený cukr se do čokolády lije a míchá, až je poleva hladká. Je-li hustá, přidá se trochu horké vody.

II. Na vále se zpracuje 210 g hladké mouky, 180 g másla, 90 g cukru, 90 g strouhaných mandlí, něco citronové kůry a těsto se nechá v chladu 1/ hodiny odpočinout. Poté se rozválí, tvořítkem se vypichují koláčky, dají na nemaštěný plech a pekou v dobře vyhřáté troubě. Upečené spojují se nádivkou a poliji čokoládovou polevou.
 

 


Vloženo:3. 12. 2013  
http://www.xkuchtik.cz