POSTUP PŘÍPRAVY: I. Kousek másla se utře se 2 vejci, 250 g strouhaného tvarohu a lžící cukru, přidá tolik krupičkové mouky, aby vzniklo tužší těsto, solí se to, dobře vypracuje, nechá nejméně ½ hodiny odpočinout, pak se tvoří na pomoučněném vále menší kulaté knedlíky a házejí do vařící vody. Uvařené se sypou slazeným mákem nebo osmaženou houskou, mastí máslem a dávají se k nim rozředěná povidla. Z téhož těsta jsou též dobré knedlíky švestkové nebo plněné tvrdými zahradními jahodami.
II. 50 g másla se utře, přidají 3 celá vejce, 300 - 350 g strouhaného tvarohu, osolí a dobře promíchá. Poté se přidá tolik strouhané housky, aby těsto drželo pohromadě. Nechá se hodinu odpočinout, pak se zavaří 1 knedlík na zkoušku; je-li těsto řídké, přidá se houska, je-li tuhé, nějaká lžíce mléka. Dělají se knedlíky, vaří ½ hodiny ve slané vodě, sypou osmaženou houskou a polijí horkým máslem. Mohou se k nim podávat rozředěná slazená povidla.
III. 60 g másla se utře s 10 g cukru a 2 vejci, osolí se to, přidá 250 g měkčího strouhaného tvarohu, 100 g krupice a jsou-li menší vejce nebo suchý tvaroh též několik lžic mléka. Nechá se to ½ hodiny odpočinout, poté se tvoří na pomoučněném vále kulaté knedlíky a uvařené se sypou houskou a mastí máslem. Též mohou podávat s kompotem nebo marmeládou.
IV. Čtyři housky se ostrouhají a kůrka se schová na posypání. Housky se nakrájejí na kostečky a osmaží na kousku másla. Utře se 150 g strouhaného tvarohu se 2 žloutky a 1 celým vejcem, přidá 5 lžic mléka, osolí a dá tolik mouky, aby těsto bylo jako na obyčejné knedlíky. Dobře se vypracuje, pak přimíchá osmažená houska a těsto nechá odpočinout. Po ½ hodině udělají se 2 nebo 3 obdélné knedlíky a vaří asi 20 minut v silném vývaru. Pokrájejí se na plátky, sypou osmaženou houskovou kůrou a polijí vařícím máslem. Jsou dobré a velmi vydatné.