POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se 1 kg bramborů, za horka se postrouhají nebo umelou na masovém strojku a rozmíchají se se 125 g krupice. Do vychladlého těsta se přidají 2 vejce, 2 lžíce másla, trochu soli a mouky dle potřeby. Dobře se vše zpracuje, utvoří prostředně veliké knedlíky a vaří se ½ hodiny ve slané vodě, sypou smaženou houskou, omastí máslem a podávají s rozvařenými povidly. Mohou se dělat též ze zbylých vařených bramborů od předešlého dne, ale z teplých jsou chutnější.
Z téhož těsta mohou se vyválet válečky asi na prst silné, krájet z nic slížky, házet je do vařící vody a vařit jen co vyplavou na povrch, nechat okapat na cedníku, pak vhodit do pekáče s osmaženou strouhanou houskou, protřást, aby se obalily a podávat s rozředěnými povidly, máslem maštěné.
Nebo se do těsta vpracují 2 pokrájené housky, osmažené na 100 g do skleněná rozškvařené slaniny, případně též s kouskem pokrájeného vařeného uzeného masa. Udělají se knedlíky, vaří ve slané vodě, mastí osmaženou cibulkou a podávají se zelím.