xkuchtik.cz

 

PEČENÁ KRMENÁ HUSA (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Večer před pečeními odleželá husa se omyje, nasolí a okmínuje. Na pekáč se dá nakrájené prsní sádlo, vyjmuté z husy po vykuchání, které se ovšem může i dříve vyškvařit. Ale škvařené s husou je mnohem chutnější. Husa se dá na pekáč prsíčky dolů, podleje asi do ¼ pekáče vodou a jeli již starší, nechá se aspoň hodinu dusit přikrytá na plotně. V tom případě se dá pod ní mřížka, aby se nepřipekla. Toto dušení je nejlépe z úsporných důvodů provést již den před pečením husy nebo při snídaní, ab se nemuselo jen pro pečení tak dlouho topit. Po této době se husa dá do dobře rozehřáté trouby, kde se může nechat ještě aspoň půl hodiny pod poklicí. Také se od počátku až do konce pečení občas na sádelných místech, u stehen, pod křídly, u krku, hodně vidličkou popíchá, aby sádlo mohlo prýštit ven. Píchat se však smí jen do sádla, nikoliv až do masa, neboť by prýštila také šťáva. Poklice se sejme, chvíli se peče ještě husa v sádle, kterého bývá až půl pekáče. Když je pěkně vyškvařené, jasné a voda všecka vysmáhla, vyndá se na pekáč z trouby, počká se chvilku, aby sádlo přestalo vařit, a pak se sběračkou sebere, bez spodní usazeniny, do porcelánové nádoby. Husa se podleje vodou a peče dále. Když je na hřbetě červená, obrátí se prsy nahoru a dopeče. Měkká se vyndá z pekáče, sebere se opět sádlo, které se ještě vyškvařilo, do pekáče se přileje vody, aby bylo dost šťávy, zahnědlý škraloup po stranách pekáče, který nesmí být černý, se peroutkou otře do šťávy, která se nechá ještě povařit. Husa se nakrájí, uloží do šťávy a nechá v otevřené troubě až do podávání. Poté se uloží na mísu, šťávou trochu poleje a ostatní se podává v omáčníku zvlášť. Za příkrm zelí hlávkové nebo kysané, moravské nebo české a knedlík houskový nebo bramborový. Na Valašsku však máme nejraději brambory, jež také správněji doplňují tučné maso.

 


Vloženo:14. 7. 2014  
http://www.xkuchtik.cz