INGREDIENCE. celá vepřová hlava (vhodné ze selete do 40 kg živé váhy), vepřová plec, vepřový ořez, hřbetní sádlo, solící dusičná směs, mletý zázvor, strouhaný muškátový oříšek, třený česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlavu uřízneme i se zákrčím a lalokem. Od krku k rypáčku opatrně kůži z celé hlavy stáhneme, dbáme, aby otvory po očích a uších byly co nejmenší. Před stažením kůže samozřejmě velmi pečlivě celou hlavu očistíme. Staženou kůži obrátíme rubem nahoru a otvory po očích, uších, včetně rypáčku pevně zašijeme. Vepřovou plec jemně umeleme s dusičnou solí a dobře vymícháme tak, až se nám lepí na prsty. Podle potřeby přidáme studenou vodu, asi 1,5 dl na 1 kg mletého mas. Solíme tak, že počítáme 2% soli na váhu masa. Do vymíchaného masa - prátu - přidáme umletý vepřový ořez a na malé kostičky pokrájené hřbetní sádlo. Ochutíme mletým zázvorem, muškátovým oříškem, česnekem a podle potřeby dusičnou solí. Promícháme, směsí naplníme, celou hlavu zabalíme do velké utěrky a vaříme v horké osolené vodě při teplotě 80-85°C podle velikosti hlavy asi 2-4 hodiny (počítáme 1 hodinu na 1 kg masa). Dbáme opět, aby uší byly nad hladinou vody, aby se nerozvařily. Vařenou hlavu opatrně rozbalíme, ve studené vodě zchladíme tak, aby nám kůže neoschla. Předem si připravíme želatinu na ochucení. Želatinou celou hlavu potřeme - glazírujeme. Při ochucení želatiny přidáme mírně šafránu pro lepši barvu. Podle vlastni fantazie hlavu zdobíme - např. do očních důlků vložíme višně s vyšlehanou smetanou nebo sádlem a vějířkem opečené slaniny, čumáček doplníme citronem, snítkou zelené petrželky, řezem pórku. Obložíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou, strouhaným křenem apod.