POSTUP PŘÍPRAVY: I. Pěkné zdravé okurky se důkladně očistí a nakládají do láhví s vinnými listy, koprem a solí. Takto naložené se zalijí vychladlou převařenou vodou a nechají kvasit. Pěna se denně sbírá. Když jsou okurky vykvašené tj. příjemně kyselé, vyndají se, v několika vodách se velmi pečlivě měkkým kartáčkem umyjí a takto očištěné se kladou bez listí do 3 – 5 l láhví a zalijí převařenou vodou s octem. Též se přidá několik zrnek pepře a nového koření. Láhve se postaví na místo pro ně určené ( do vzdušného sklepa), okraj láhve se osuší, načež se zalijí rozpuštěným lojem nebo jiným tukem, aby vzduch neměl k okurkám přístup. Takto naložené okurky vydrží až do příští úrody i déle a jsou lahodné chuti.
II. ještě lepší než předešlý je tento způsob: prostředně velké okurky se dobře ve studené vodě omyjí, do 3-5 l láhve se na dno dá vrstva kopru a višňového nebo vinného listu, několik zrnek pepře, několik kousků křenu, několik stroužků česneku, na to vrstva okurek, prosypou se solí, což se opakuje, až nahoru přijde opět vrstva listí s přísadami. Pak se okurky zalijí převařenou studenou vodou, která musí sahat až po vrch, láhev se ováže vlhkým plátnem a pergamenem, láhve se postaví na mírně slunné místo, kde zůstane minimálně 14 dní, a sklenice se každý den otáčí. Na ovázané hrdlo se položí několikrát složený
Mokrý hadřík a přihlíží se, vybyl stále vlhky, čímž se zabrání vypařování vody. Může se použít též větších patentních láhví, které se místo ovazovaní opatří gumou s víčkem a dobře přilehajícím pérem. Po 14 dnech se hadřík sejme a láhve se uloží ve smedné komoře nebo sklepě. Takto naložené kvašáky vydrží přes zimu i déle a mají chuť pravých sudových kvašáků.