xkuchtik.cz

 

OKURKOVÝ KOMPOT (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší okurky se oloupají, vnitřek vyčistí od jader a dužina se nakrájí na kostky. Zváží se, dají do studené vody a uvedou do varu. Když var jednou přejde, scedí se a prolijí studenou vodou, až zcela vychladnou. Mezitím se rozvaří na 1 kg okurek ¾ až 1 kg cukru s ½ l vody, ½ l dobrého vinného octa a citronovou kůru asi z ½ citronu, nakrájenou na nudličky. Když směs vaří, dají se do ní okurky a nechají vařit téměř do měkka. Na druhý den se šťáva scedí, svaří hustěji, okurky znovu do ní vloží a nechají přejít varem. To se opakuje ještě třetí den. Poté se vše dá do láhví a pováže. Kdo má rád kořeněnou příchuť, může dát i nějaký hřebíček a kousek skořice. Je-li to velmi chutné a zužitkují se velké okurky, které k naložení ani na salát nejsou dobré. Nesmějí však být hořké.

 


Vloženo:5. 8. 2014  
http://www.xkuchtik.cz