INGREDIENCE: 400 g vepřového ramínka, plecka nebo libovějšího bůčku, 40 g sádla, 80 g cibule, 4 lžičky sladké papriky, necelá lžička kmínu, lžička soli, 400 g kyselého zelí, 1/4 l šlehačky nebo nakyslé smetany, 30 g hladké mouky, případně trochu cukru, kdyby nám omáčka připadala příliš kyselá.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vykostíme a pokrájíme na větší kostky. Na rozpálený tuk vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme – asi 10 minut, přidáme maso, opaprikujeme, pokmínujeme a maso zvolna dusíme za častého míchání ve vlastní šťávě. Když šťáva téměř zmizí, podlijeme maso horkou vodou a dusíme je maso poloměkké zhruba půl hodiny. Potom přidáme na menší kousky nakrájené zelí, posolíme a dusíme doměkka 1/2 hodiny). Ve smetaně či šlehačce rozmícháme vidličkou mouku, vlijeme do guláše, ochutnáme a dochutíme, případně přidáme cukr, necháme chvíli převařit (stačí 5–6 minut) a podáváme s houskovým knedlíkem.