INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci octa, 1 dl teplé vody, 1 vejce a sádlo na potření.
Náplň: jablka rozkrájená na plátky, strouhanku (nebo rozdrcené piškoty), skořici, rozinky, citronovou kůru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu. Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka. Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.