POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do 1 kg polohrubé mouky se rozdrobí 200 g másla, přidá 200 g cukru, kůra z ½ citronu, anýz a soli, kvásek ze 40 g droždí, dle libosti hrozinek a loupaných krájených mandlí, nebo
i jader z vlašských ořechů. Těsto se zadělá asi ½ l vlažného mléka, aby bylo hodně tuhé, poté na vále dobře vypracuje a nechá kynout. Z vykynutého těsta se uplete vánočka, nechá opět na plechu vykynout a pomazaná vejcem se asi hodinu peče.
II. Na 1 kg polohrubé mouky 180 g cukru, 1/8 másla nebo umělého tuku, asi 60 g hrozinek, něco loupaných sekaných mandlí, kůra z půl citronu , trochu anýzu a dle chuti i zázvoru, ze 30 g droždí kvásek, sůl a dle potřeby vlažného mléka.