xkuchtik.cz

 

PLNĚNÁ HOVĚZÍ PEČENĚ (RECEPT Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Pěkný kus hovězího masa, nejlépe z nízkého boku, se zbaví kostí, rozřízne na tenký plát, osolí a naklepe. Umele se po kousku vepřového a uzeného masa, přidá vajíčko, strouhaná cibule, sůl, pepř a podle potřeby strouhané housky, plát masa se pomaže touto směsí, zavine a ováže motouzem nebo zašije. Do nádivky, je-li málo masa, může se přidat i dušená rýže, sekaná vařená kapusta nebo jiná zelenina. Opeče se rychle po všech stranách na rozpálené slanině. V menším kastrolku se osmaží na sádle všechna kořenová zelenina, přidá se k masu, jež se za potřebného podlévání dusí do měkka. Poté se maso vyndá, šťáva se procedí a zelenina dobře vymačká, načež se omáčka zahustí lžičkou mouky, rozkvedlané ve vodě nebo studené slabé polévce, přidá se trochu bílého vína, citronové šťávy a strouhané kůry, případně trocha cukru, omáčka se dobře provaří a naleje se na pokrájenou pečeni. K tomu brambory nebo bramborový salát.

2. Asi 1 kg hovězího masa se nechá se u řezníka rozříznout na plát, naklepe se, osolí a opepří. Kousek syrového uzeného umele se s kouskem vepřového nebo jakéhokoliv masa, mohou být také zbytky pečeně, přidá se na drobné kostečky nakrájená slanina, citronová kůra, sekaná zelená petrželka, vejce, dle potřeby osolí a zahustí strouhaným chlebem. Dobře promíchanou nádivkou se potře plát masa, zavine, ováže motouzem, po povrchu posolí a dá se péci na omastek s osmaženou kořenovou zeleninou, cibulí a nějakým zrnkem pepře. Podlévá se a peče do měkka. Pak se vyndá, odstraní se motouz a maso nakrájí na plátky. Šťáva se zasype jemně strouhaným chlebem, zakape citronovou šťávou, přidá trocha červeného vína, dobře povaří a promačká na maso. K tomu makarony, knedlík nebo rýže.

 


Vloženo:28. 2. 2017  
http://www.xkuchtik.cz