INGREDIENCE: Kvásek: 1 kostka droždí, lžička cukru, vlažné mléko, trochu hladké mouky.
Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, ½ lžičky soli, máslo, 2 žloutky, vlažné mléko, med, moučkový cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a jedné kostky droždí připrav kvásek. Po vzejití jej přidej do kila prosáté polohrubé mouky s deseti deky cukru a půl lžičkou soli. Dál přidej dvanáct deka másla a dva žloutky utřené do pěny. Podle potřeby doplň vlažným mlékem, vypracuj hladké nelepivé těsto a nech ho vykynout na teplém místě. Z těsta nakrájej kousky a vyválej jako ukazováček tenké válečky asi dvacet centimetrů dlouhé a stáčej do spirál, esíček, uzlů, smyček a dalších používaných tvarů. Výtvory na máslem vymaštěném plechu nech ještě dalších patnáct minut kynout, potři rozšlehaným vejcem a upeč ve vyhřáté troubě na dvě stě stupňů dozlatova. Ještě horké jidáše potři rozehřátým máslem smíchaným s medem a po zaschnutí pocukruj moučkovým cukrem.