INGREDIENCE: 5 kg libového vepřového výřezu, 4 kg bůčku, 1 kg hovězího krku, 1 kg hřbetního sádla, 50g mletého pepře, 30g drceného kmínu, 100g třeného česneku, 100g ostré mleté papriky, 220g dusičné soli, střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový výřez nakrájíme na kousky a prosolíme. Bůček a hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky, prosolíme a promícháme. Z hovězího odblaněného krku vypracujeme prát. Vše v nádobách necháme v chladnu 3-4 dny proležet. Po odležení vepřovy výřez umeleme na hrubší strukturu, promícháme s hovězím prátem, přidáme v trošce vody rozmíchané koření, česnek, mletou papriku a vše důkladně vymícháme. Nakonec vmícháme do směsi na kostičky nakrájený bůček a hřbetní sádlo. Plníme do tenkých šlemovaných střev. Páry klobás v půli přetočíme, konce zapíchneme a střívko přehneme. Páry klobás věšíme na dřevěné hůlky. Ve vyhřáté udírně udíme nejprve hodinu při 75~80°C. Pak pokračujeme dále teplým kouřem, ale jen při teplotě do 50°C ještě 4-5 hodin do tmavohnědé barvy.