xkuchtik.cz

 

PRAŽSKÁ ŠUNKA UZENÁ S KOSTÍ A KOLENEM.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou kytu s kostí a kolenem povrchově upravíme tak, že seřízneme s kůži i s tukem. Kůži i koleno úhledně zařízneme, křížovou kost vykostíme. V krytě nám zůstane jen kost stehenní a kolenní. Maso pěkně upravíme, abychom neměli nikde zářezy. Kýtu zvážíme a podle váhy si připravíme sůl. Sůl k váze masa by měla činit 2%. Polovinu soli rozmícháme ve vodě spolu s třeným česnekem a scedíme přes jemné sítko. Tímto roztokem velkou injekční stříkačkou maso nastříkáme. Před úpravou svalovinu masa rukou prohněteme, aby se sval uvolnil a pak teprve roztokem nastříkneme. Šunku položíme na pekáč (nebo jinou rovnou podložku) a druhou polovinou soli potřeme spolu s třeným česnekem. Necháme v chládku 2-3 dny odležet. Šunku občas obrátíme. Připravíme si lák s vody a soli dusičné - přibližně 2% k množství vody. Odleželou šunku vložíme do nádoby a vychlazenou převařenou vodou se solí dusičnou šunku zalijeme. V Láku necháme odležet asi 7 dnů. Šunku z láku vyjmeme, osušíme a udíme ve středně vyhřáté udírně 8 hodin. Po vyuzení a vychladnutí šunku vaříme při teplotě 75-80°C podle váhy, a to 1 kg jednu hodinu.

 


Vloženo:16. 2. 2000  
http://www.xkuchtik.cz