xkuchtik.cz

 

HOSPODÁRNÝ ZPŮSOB UZENÍ.

 

POSTUP: Maso, které jsme naložili do láku, vyjmeme. Do zbylého láku přidáme 2% osolenou vodu, vše přivedeme do varu a do takto upraveného nálevu vložíme předem naložené maso. Teplotu necháme klesnout na 70°C a necháme asi 1 hodinu maso zvolna povařit (táhnout). Maso vyjmeme, pověsíme na tyčky, necháme oschnout. Vložíme do udírny, která je již předehřátá na 60°C, teplotu zmírníme a studeným kouřem udíme do požadované barvy masa. Maso už před podáváním nevaříme. Podáváme jak na studenou úpravu, tak teplou (jen ohřejeme). ČÍM UDIT. Nejvhodnější je dřevo z peckovin - švestka, meruňka apod. Dále pak vinná réva, buk, jabloň, třešeň. Krásnou vůni dá vyuzenému masu v závěru při douzování jalovec. Použijeme také piliny z tvrdého dřeva - z buku a z dubu.

 


Vloženo:16. 2. 2000  
http://www.xkuchtik.cz