POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všeho nejdříve dáme vařit fazole a jestliže jsme je večer předtím namočili, tedy je vaříme v téže vodě. Potom skopové vykostíme, zbavíme tuku, opláchneme, nakrájíme na malé kostky, osolíme a prudce opečeme v rozpálené slanině. Pak přidáme drobné nakrájenou cibuli, a jakmile začne červenat, zalijeme vše vývarem a necháme pod pokličkou dusit. Z másla a mouky si připravíme žlutou jíšku, přidáme do ní sklenici horkého vývaru, necelou polovinu malé konzervy paprikové pomazánky, bobkový list, osolíme, opepříme, přichutíme několika kapkami citrónu a na mírném ohni vaříme 20 minut. Když maso změkne (mladé skopové za 50 minut, starší se vaří dvakrát tak dlouho), zalijeme je procezenou omáčkou, smícháme s uvařenými fazolemi a ještě okamžik povaříme. Ochutnáme - chce to ještě na špičku nože pepře - a teď je to pravé! Neseme na stůl sypané nejjemněji nakrájenou petrželkou nebo dráždivě vonícím koprem. Protože příloha - fazole - je už vmíchána, nakrájíme do košíčku několik krajíčků černého chleba k zajedení.